Sázkovky s CZ licencí | cz
Výběr obsahu
Výběr regionu
Přihlásit se{ 'header.top_bar.login_alt_text'|trans }}

Co jsou handicapové sázky a jak na ně?

Sázení s handicapy představuje pokročilou sázkovou techniku, která sázkařům umožňuje vyrovnat šance mezi týmy či hráči s různou výkonnostní úrovní. V tomto článku si podrobněji představíme, co to handicapy jsou, jaké existují jejich druhy a jak je využít při našich sázkách.

 

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Co jsou handicapové sázky a jak na ně?

Sázení s handicapy představuje pokročilou sázkovou techniku, která sázkařům umožňuje vyrovnat šance mezi týmy či hráči s různou výkonnostní úrovní. V tomto článku si podrobněji představíme, co to handicapy jsou, jaké existují jejich druhy a jak je využít při našich sázkách.

 


Co je to handicap v kurzovém sázení?

Handicapové sázky jsou poměrně oblíbenou možností na sázení. Představme si, že při použítí tzv. handicapů dáváme jednomu či druhému týmu virtuální "náskok" nad soupeřem. Například, když v zápase českého poháru nastoupí Sparta proti týmu ze třetí ligy, předzápasové kurzy (1X2) budou nakloněny jednoznačně ve prospěch Sparty s nízkou možností na zisk. Handicapy tedy, ať už evropské nebo asijské, narovnávají šance obou týmů. Přestože outsider v tom zmíněném zápase se Spartou s velkou pravděpodobností prohraje, dá se spekulovat s tím, o kolik to bude branek. A právě tady vstupují do hry ony handicapové sázky.

Pro hráče, kteří se dlouhodobě zaměřují na value betting (tedy sázení s hodnotou) mohou handicapy poskytovat zajímavou možnost při sázkách na outsidery s vyššími kurzy. Je samozřejmě důležité mít dané zápasy přehledně zanalyzované a vědět co možná nejvíce podrobností a faktorů. Handicapy se těší oblibě i z toho důvodu, neboť v některých případech vylučují možnost remízy a hráčův tiket tak bude vždy vyhodnocen na jednu nebo druhou stranu.

Druhy handicapů

Rozeznáváme dva základní druhy handicapových sázek. Sázky s evropským handicapem a sázky s asijským handicapem. Nejčastěji používanou variantou jsou asijské handicapy, protože poskytují více možností kombinovat sázky a bývají zpravidla pro sázkaře výhodnější.

Evropský handicap (EH)

Evropský handicap (EH, European Handicap) je všeobecně známý také jako „standardní handicap“, přidává nebo odečítá určitý počet gólů nebo bodů před začátkem zápasu, aby se vyrovnaly šance mezi silnějším a slabším týmem. Uvádí se např. +1 (kdy dáváme týmu náskok jednoho bodu nebo branky) nebo -1 (kdy naopak náš vsazený tým virtuálně o jednu branku nebo bod prohrává). Sázení s evropským handicapem má tři možné výsledky - výhru, prohru, nebo remízu.

Proti handicapu asijskému, který si představíme hned následně, tak v tomto případě zůstává možnost i sázky na remízu, což je největším rozdílem mezi těmito handicapy. Evropský handicap je ovšem proti asijskému handicapu využíván sázkaři naprosto minimálně. Nejčastěji se využívá ve fotbale, ale i v dalších sportech (hokej, házená atd.), kde se často setkáváme s výrazně rozdílnou výkonností týmů.

Ukázka evropského handicapu u sázkové kancláře Betano ve fobalovém utkání EURO 2024 mezi Rakouskem a Francií.

Asijský handicap (AH)

Asijský handicap (AH, Asian Handicap) se těší mezi sázkařskou komunitou obrovské oblibě a je nejpoužívanějším typem handicapových sázek. Jedná se o handicapové sázky bez možnosti remízy a zajišťuje tedy pouze dva možné výsledky: výhru nebo prohru. Tento typ handicapu je oblíbený zejména v Asii (už podle názvu) a přináší několik výhod oproti evropskému handicapu. Existuje zde v prvé řadě pochopitelně vyšší šance na výhru díky eliminaci remízy.

V případě čtvrtinového handicapu (který si ukážeme na příkladech níže) existuje možnost vrácení části vkladu v případě výsledku mezi dvěma hodnotami handicapu. Zmínit musíme rovněž i příležitost pro tzv. valubettory, tedy sázkaře zaměřené na sázení na hodnotu. Ti často v rámci asijského handicapu nacházejí value v sázkách na podceňované outsidery utkání. Asijský handicap může být na první pohled složitější pro začínající sázkaře a vyžaduje mnohem hlubší sázkařské znalosti a strategické myšlení.

Ukázka asijského handicapu u sázkové kancláře Tipsport ve fobalovém utkání EURO 2024 mezi Rakouskem a Francií.

Vysvětlení pro sázkaře:

  • Sázka na Rakousko HCP +1.0 bude výherní v případě, že Rakousko remizuje nebo zvítězí. Pokud prohraje o jednu branku, vklady se vrací. Pokud prohraje o 2 a více branek, sázka je prohraná.
  • Sázka na Rakousko HCP +1.25 a její vklad se rozděluje na dvě poloviny - HCP +1.0 a HCP +1.5. V případě remízy nebo výhry Rakouska je sázka výherní. V případě prohry o jednu branku se vrací vklad za HCP +1.0 a vítězná je polovina vkladu na HCP +1.5. V případě prohry o 2 a více branek je sázka prohraná.
  • Sázka na Rakousko HCP +1.5 bude výherní v případě, kdy Rakousko vyhraje, remizuje, nebo prohraje maximálně o jednu branku. V případě prohry o dvě a více branek je sázka prohraná.
  • Sázka na Francii v HCP -1.0 je vítězná, pokud Francie zvítězí o 2 a více branek. V případě výhry o jednu branku se vklady vrací a v případě remízy nebo prohry je sázka vyhodnocena jako prohraná.
  • Sázka na Francii v HCP -1.25 rozděluje vklad na dvě HCP sázky -1.0 a -1.5. V případě výhry Francie o jednu branku se vrací polovina vkladu za HCP -1.0 a polovina vkladu za HCP -1.5 je vyhodnocena jako prohraná. V případě výhry Francie o 2 a více branek je sázka vyhraná. V případě remízy nebo prohry Francie je sázka prohraná.

Tabulka s vysvětlením handicapů

Typ handicapu Význam Podmínky pro výhru Možné výsledky
Evropský -1 (EH -1) Tým musí vyhrát o více než jeden gól Výhra o více než jeden gól Výhra, remíza, prohra
Evropský +1 (EH +1) Tým může prohrát o jeden gól nebo vyhrát Remíza, výhra nebo prohra o jeden gól Výhra, remíza, prohra
Asijský -0.5 (AH -0.5) Tým musí vyhrát Výhra Výhra, prohra
Asijský +0.25 (AH +0.25) Polovina vkladu na +0, polovina na +0.5 Remíza vrací poloviční vklad, výhra Výhra, prohra
Asijský -1.5 (AH -1.5) Tým musí vyhrát o více než dva góly Výhra o více než dva góly Výhra, prohra
Asijský +1 (AH +1.0) Tým může prohrát o jeden gól nebo vyhrát Remíza nebo výhra vrací vklad, výhra Výhra, prohra, vrácení vkladu


Rozdíly mezi asijským a evropským handicapem

Mezi těmito handicapy existuje několik zásadních rozdílů. Evropský handicap nabízí tři možné výsledky: výhru, remízu nebo prohru, a funguje na principu "náskoku" bodů nebo gólů před začátkem zápasu. To znamená, že tým s nižším handicapem musí vyhrát s větším náskokem, zatímco tým s vyšším handicapem může prohrát menším rozdílem nebo remizovat, aby sázka byla úspěšná.

Asijský handicap eliminuje možnost sázky na remízu a nabízí pouze dvě možné výsledky, výhru nebo prohru. V rámci asijského handicapu lze taktéž pomoci čtvrtinových handicapů (nahoře v tabulce) kombinovat rozložení vkladů. Asijský handicap je tedy všeobecně vhodnější pro sázkaře, kteří hledají menší riziko a stabilnější návratnost. Evropský handicap je pro začátečníky naopak lépe pochopitelný, nicméně ve srovnání s asijským handicapem je využívaný zcela minimálně.

Kde si můžete vsadit handicapové sázky?

Vzhledem k tomu, jak velké oblibě se handicapové sázky mezi sázkaři těší, je možné naleznout je v nabídce prakticky všech domácích i zahraničních sázkových kanceláří. Handicapová nabídka bývá rovněž vypsaná u celé řady sportů, jako například fotbal (góly, rohy, žluté karty atd.), hokej (branky, vyloučení, střely), tenis (gemy, sety, esa, dvojchyby), basketbal (body) a další. Na světových sázkových platformách, jako je Bet365, William Hill nebo Pinnacle, se handicapové sázky rovněž těší velké popularitě. V rámci světové nabídky jsou handicapové sázky dostupné i u pro nás netradičních sportů, jako jsou kriket nebo rugby.